Pencipta Alat Penerjemah Aksara “Jejawan”

Re: [kisunda] KOMPAS-Widiartha, Pencipta Alat Penerjemah Aksara “Jejawan”
engkus ruswana
Wed, 12 Jan 2005 19:02:26 -0800

Sampurasun kang Adnan Kumincir.
Nu dihandap dibewarakeun dina kompas, saleresna salah saurang kidulur Sunda nu wastana kang Nandang ti Balai Kajian Sejarah dan Nilai Tradisional Jawa Barat dua taun katukang waktu ngayakeun padungdengan (Seminar) di Cigugur dina raraga seren taun pernah medarkeun kamotekarananana, malahan kungsi di”demo”keun oge dina acara eta, nyaeta tina wanda aksara latin kana wanda aksara sunda cacarakan, malahan kang Nandang teh keur nalungtik pikeun ngagunakeun wanda aksara lainna.

Hasil panaluktikan kang Nandang jeung Tim, geus nyidekeun yen di wilayah Pasundan teh kungsi digunakeun rupa-rupa wanda aksara(mun teu salah) tepi ka 52 wanda aksara ti mimiti aksara sunda nu paling sederhana (tangtu nu leuwih kolot/purwa anu sok kadang disebut huruf paku) nepi ka aksara sunda nu geus dirarangkenan unsur seni/kaligrafi nyaeta Cacarakan.

Kaabus oge aksara-aksara ti luar saperti aksara Palawa, aksara Arab Gundul jeung sajabana ti eta. Rencana harita waktu padungdengan “software” jeung hasil panalungtikanana rek disebarluaskeun, tapi hanjakal kuring teu ngilo kamajuanana geus tepi kamana, tapi nya leuwih jentrena mah bisa ditanyakeun ka kang Nandang. Didieu netelakeun yen urang sunda ge teu eleh dina kamotekaranana, ngan soal pangrojong ti pamarentah jigana kurang, anu antukna panalungtikan sok loba nu bantut.

Sakitu, panginten.
Cag heula kang.

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s