RADEN = SAYYID?

Dupi sejarah sebatan Raden/Juragan teh eta pangaruh Peodalisme??? kumaha asal usulna eta sebatan Rade/Juragan teh mangrupikeun pangaruh tina peodal??

ke urang rada ngaler heula, simkuring kenging wartos ti adi ipar, yen anjeuna gunem catur sareng salahsawios Sayyid ti Iran, anu nerangkeun sebatan nami Sayyid eta teh di tujukeun ka kangjeng Nabi SAW katut turunannana dugi ka ayeuna, tawis sebatan ta’dim+satia ka Kanjeng Nabi+turunanana, mung ari dina nuju Ibadah mah sapertos maca sholawat dina nalika sholat, teu kenging nganggo Sayyid (kitu nu kapendak oge kusimkuring dina Shohih Bukhori).

Anapon di luar Sholat mah Nabi SAW oge teu tiasa nyarek, margi etamah mangrupikeun ekspresi adat Arab dina ngahormat+satia kapamimpinna. Dugi ka ayeuna, dimana-mana aya jalmi turunan kangjeng Nabi SAW teu weleh nganggo Sayyid. kitu nu ka jadian di Iran boh di Arab Saudina.

Atuh panghurmatan ka tokoh/ulama Islam anu sanes turunan kangjeng Nabi mah sok disebat Syaihkul Islam (Syekh), misalna Syekhul Islam Ibnu Taimiyah, Habib dst.

Mungkin di Adat sunda oge kitu, Juraga, Aden teh mangrupikeun panghurmatan tawis ta’dim+kasatiann ka pamimpinan (upami dina karajaanmah).

tah anu janten pertarosan simkuring teh naha Sayyid/Habib/Juragan/Aden eta teh sami mangrupikeun sebatan pangaruh peodal???

di Milis uransunda@yahoogroups.com, kisunda@yahoogroups.com

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s