Seren Taun di Cigugur

Senin, 22 Desember 2008 | 10:02 WIB

seren taun
seren taun

JAKARTA, SENIN — Masyarakat adat Sunda punya tradisi tahunan yang dinamakan Seren Taun. Beberapa wilayah di Jawa Barat, seperti Sumedang, Indramayu, dan Kuningan, selalu menggelar ritual tersebut dari tahun ke tahun. Di Kuningan, khususnya Kecamatan Cigugur, Seren Taun dirayakan setiap tanggal 22 Rayagung 1941 S. Tahun ini, perayaan digelar selama 6 hari, dari 16 Desember hingga 21 Desember 2008. Setiap tahunnya pula, ritual ini selalu mengundang para wisatawan untuk menyaksikannya. Apakah Seren Taun hanya berhenti sebagai komoditas wisata tanpa makna?

Bagi masyarakat adat Karuhun Urang Cigugur, Seren Taun merupakan Gelar Budaya Tradisional Masyarakat Agraris Sunda sebagai wujud luapan rasa syukur kepada Tuhan. Itu diartikan juga sebagai upacara penyerahan hasil panen yang baru diraih dan memohon kebaikan untuk tahun selanjutnya.
Continue reading Seren Taun di Cigugur

Advertisements

Seren Taun

Anis Djatisunda

Pun sapun ka luluhuran
Pun tabé ka handapeunana
Kula deuk nyabla kula deuk meta
Sésérén taun nu undur
Ka taun nu ngagantian
Sapulukan sapakprakan
Puja bakti ka hyang suci
Tanda punjung ka karuhun
Ti buyut canggah bao eujeung waréng
Sahunyur lembur Sindangbarang
Titilarna Pajajaran.
Pun sapun..
Sampura.. isun..!

http://balebat-online.com/?p=4

Dina kahirupan masarakat sunda kuna, upacara sérén taun diayakeun pikeun ngahaturkeun rasa syukur ka Sanghyang Tunggal nu tos masihan hasil tatanén anu nyugemakeun dina taun nu kalangkung, ogé miharep dina taun nu baris dongkap, sagalana tiasa langkung ningkat. Numutkeun katerangan lisan, boh ti para kasepuhan, ogé tina carita pantun, upacara sérén taun tos dilakukeun ti saprak Karajaan Pajajaran masih jaya di buana. Harita prak-prakan éta upacara digelar babarengan di sakuliah karajaan, ti kawit ibukota Pakuan dugi ka daérah bawahanana.

Continue reading Seren Taun